"Zonder antwoorden voorbij de vragen"

-Real You Academy

Over ons

Een korte geschiedenis

Pakhuis2.jpg

De workshops van Real You Academy worden verzorgd door Richard van der Linde, in samenwerking met assistenten. Aangezien hij ook verantwoordelijk is voor de teksten op deze website, gaat dit stukje verder in de ik-vorm.

 

Ik heb zelf tijd lang geworsteld met zaken als presenteren, lesgeven en het aanspreken van vreemden. Aan de ene kant wilde ik het doen, en deed ik het voor groepen tot wel 400 personen, maar anderzijds was het vaak een zware opgave.

 

Ik merkte ook dat het steeds erger werd, maar pas toen iemand me de spiegel voorhield en zei dat ik in persoonlijk contact ook niet meer authentiek over kwam en dat ze me niet meer vertrouwde, kon ik pas in actie komen.

Vanwege mijn afkeer tegen het ongrijpbare van zelfhulp en spiritualiteit volgde een zoektocht naar een logische manier om het probleem op te lossen.

Het omslagpunt kwam door het inzicht dat het draait om het vinden van een manier om met het gevoel om te kunnen gaan - er doorheen te gaan - in plaats van er van af te komen. De ironie is dat het dan pas stopt.

De discomfort acceptatie training is de vorm die dat mogelijk maakte. Wederom iets ironisch: ik leerde er ook door tot waar logica je maar brengt en welk inzicht zelfhulp en spirituele stromingen (op een vaak onnodig vage manier) te bieden hebben.

 

Het positieve effect dat het op me had werd opgemerkt en zo kreeg ik steeds vaker de vraag of ik kon uitleggen en laten zien hoe dat kwam. Die uitdaging ben ik aangegaan.

Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan met workshops, losse sessies en zelfs meerdaagse programma's op Ibiza. Bij de workshops assisteren vaak meerdere oud-deelnemers die weten hoeveel lol je bij (en door) de oefeningen hebt.

20191030_120900.jpg

Mijn visie

Home_bg.jpg

Mijn visie is dat geluk ontstaat door authentiek te zijn, ook al voelt het op sommige momenten ongemakkelijk. Ik richt me dus niet op het tot stand brengen van allerlei fijne emoties, maar op het ontdekken wat authentiek is om te doen en het dan in de praktijk ook te durven doen. 

 

Door beter met discomfort om te gaan, heb ik minder de neiging om onbewust verstopt te houden welke keuzes authentiek voor me zouden zijn. Dat doe ik namelijk (net als ieder ander) om een ongemakkelijke situatie uit de weg te gaan. Dat heeft op den duur echter een prijs.

Elke keer dat je niet authentiek bent, wijk je af van wie je van nature bent. Zo ontstaat er gaandeweg een pseudo-zelf, een ego, waar je je mee identificeert. Die kan zich met fijne emoties goed blijven voelen, maar alleen tijdelijk. Uiteindelijk voelt alles onecht, doordat je zelf onecht ben, maar heb je geen idee hoe het komt of hoe het op te lossen.

 

Naast het stoppen met dingen uit de weg gaan, kan je met logische redeneren en (afgewisseld) met pauzes nemen van dingen die gedachtes continue prikkelen weer loskomen van dat denkbeeldige zelf en je weer fundamenteel gelukkig voelen, ook al heb je soms onprettige emoties. Maar zelfs de meest simpele oefeningen zijn er alleen maar om je te laten inzien dat je eigenlijk niks kan (en dus hoeft) te doen om gelukkig te zijn.

 

Dit is in eigen woorden in essentie wat je ziet in boeken van schrijvers als Eckhart Tolle, Sam Harris, Alan Watts, Jed McKenna, Jan Geurtz, Byron Katie en vele anderen proberen over te brengen. En dat zet ze lijnrecht tegenover bijvoorbeeld NLP, cognitieve gedragstherapie, Wim Hof of Tony Robbins.

 

Wat het verschil is, is eerst lastig te zien, maar wordt vanzelf duidelijk. Ik besteed er aan het einde van mijn workshops aandacht aan en geef iedereen een boekje mee waarmee ze hun richting kunnen kiezen. Welke dat wordt, maakt mij niet uit. Mijn visie is namelijk dat sturen geen zin heeft en dat iedereen zelf in de praktijk moet uitvinden welke overtuigingen niet kloppen.

 

Mocht je hierover vragen hebben, mail ze dan gerust via het contactformulier. Op Medium kan je mijn (Engelse) blogs hierover lezen.